Word ook lid!

Voordelig vliegen
Voldoende kisten
Gezellige club
Clubvluchten

Meer info en aanmelden

Vliegen met pax

Vliegen met passagiers.
Print deze pagina uit en bewaar in je vliegtas.

De vlieger is verantwoordelijk voor het welzijn van zijn/haar passagier(s) vóór, tijdens en ná de vlucht. Het vliegen met passagiers heeft een forse factor afleiding in zich. Zeker in het begin van je vlieger loopbaan moet je daar ernstig rekening mee houden. Met name bij zaken zoals de buiten inspectie kun je afgeleid worden en dingen vergeten zoals de olie dipstick onvoldoende vast te draaien of het klepje vergeten dicht te doen. Een vlucht met passagiers kost al snel een kwartier extra, zorg dat je qua planning niet in tijdsnood komt en daardoor mogelijk veel sneller moet gaan werken dan je lief is.

Ruim vooraf:
Maak bij de eerste afspraak van een vlucht bekend onder welke voorwaarden passagiers verzekerd zijn. Zorg dat er genoeg gele hesjes mee genomen worden als je vliegt naar velden waar dat verplicht is op de apron, zoals EHLE. Denk ook aan dingen zoals een zonnebril en petjes. Adviseer passagiers voorafgaande aan de vlucht niet te veel koolzuurhoudende dranken te nuttigen.

Vóór de vlucht:
Brief je passagiers en maak ze duidelijk dat er momenten zijn dat ze je niet moeten storen, zoals op het moment dat je de baan op draait totdat je het circuit uit bent. Idem voor de nadering en landing. Tijdens de vlucht kunnen passagiers niet goed horen of je met verkeersleiding praat of anderszins, spreek af dat als je je hand opsteekt, ze even niet moeten praten.

Laat de passagiers weten dat, als ze zich niet lekker voelen tijdens de vlucht, het gewoon moeten zeggen en zich hier niet voor hoeven schamen.

Ga zelf éérst naar de kist en neem alvast alle benodigde headsets mee en andere benodigdheden zoals bijvoorbeeld powerbanks en iPads. Controleer of de brandstof voldoende is voor je vlucht en daarmee je ‘Mass & Balance’ ook in orde is. Ga, indien nodig, éérst zelf tanken, zonder passagiers! Controleer of er spuugzakjes aan boord zijn.

Heb je alles klaar, ga dan je passagiers pas ophalen. Adviseer een laatste toiletbezoek.
Loop als één groep naar het vliegtuig toe. Let hierbij goed op dat de kinderen ook dicht bij je blijven op airside. Assisteer met het instappen en vastmaken van de riemen, en hoe ze weer open te maken, oefen dat zo nodig.

Sluit de headsets aan, controleer de veiligheidsriemen en bij de C172 of de rechterstoel in de goede positie staat EN ‘gelockt’ is. De werking van de deur/kap/raam opening dient te worden gedemonstreerd. En dat bediening ervan tijdens de vlucht niet mag geschieden. Leg uit dat ze in een noodsituatie zoals na een noodlanding het wel kunnen doen, al dan niet op commando van de vlieger. Vertel ook wat er gedaan moet worden na een noodlanding.

Voor de passagier die voorin zit, leg uit dat onder geen enkele voorwaarde aan de besturing gekomen mag worden. Wijs erop dat bij gestrekte benen het voetenstuur ongewild bediend wordt. Kinderen achterin erop wijzen dat ze beslist niet in het bagageruim mogen kruipen.

Zodra de intercom werkt, zorg dat de microfoon goed zit en beide oorschelpen over de oren zitten.

De vlucht:
Vraag tijdens de vlucht regelmatig, of iedereen OK is, krijgen ze het echter al warm of gaan ze gapen, dan wordt het tijd de spuugzakjes snel bij de hand te hebben.

Pas je vliegstijl aan voor het vliegen met passagiers, een mooie rustige gecoördineerde vlucht maakt meer indruk (en laat een leuke herinnering na) dan ff laten zien hoe goed je wel niet kunt vliegen en je daarna 3 volle zakjes mag weggooien, of erger nog, de kist van binnen schoon mag soppen.

Stap na de landing zelf het eerst uit en assisteer de pax bij het uitstappen, let op de hoofden bij een hoogdekker, en het afstappen bij een laagdekker. Controleer of iedereen zijn mobieltjes etc. mee heeft, bind de veiligheidsriemen losjes vast, neem de headsets mee terug. En vergeet de vliegtas niet. Loop als groep terug en let weer goed op de kinderen!

Vliegclub ACHA VMS Commissie / ACHA/NL-ATO-227

Versie 2.2, maart 2022

21 mei 2024 - UTC 11:05

EHHV

Temp: 22.9°C
Grondtemp: 22.9°C
Wind: 95°/9kt
QNH: 1008hPa

Waarneming (LT): 05/21/2024 12:50:00

© buienradar.nl / KNMI EHHV.nl