Word ook lid!

Voordelig vliegen
Voldoende kisten
Gezellige club
Clubvluchten

Meer info en aanmelden

Zilveren Vleugel, historie

De Zilveren Vleugel

– door Hans Faas, rally fanaat –

De Zilveren vleugel is een van de oudste vliegrally’s van Nederland. In 1935 werd de eerste rally gewonnen door H.J.P. van Heek.

Oorspronkelijk was de naam ”De Zilveren vleugel van Amsterdam” later, nadat de Aero Club Hilversum-Amsterdam (ACHA) was ontstaan, is het “De Zilveren Vleugel” geworden.

Illustere namen sieren de lijst van winnaars, zoals W.J. Blaisse, Klaas Geus van den Heuvel en Daan de Beer. Deze mannen, sportvliegers van het eerste uur, vlogen de rally met een (vaak open) staartwielkist en een stopwatch, kaart, potloodje en vlakgum als navigatie-instrumenten. De verhalen gaan dat ze hiermee op de seconde nauwkeurig de controleposten wisten te overvliegen, er zijn echter ook verhalen van totaal verdwaalde deelnemers.

De spanning, de uitdaging en het plezier is vandaag de dag nog net zo groot als in 1935, natuurlijk mag je nu een GPS gebruiken (kost je wel punten) en vliegen we niet meer open maar eigenlijk is er verder niet zo veel veranderd.

Eigenlijk zou elke sportvlieger, ervaren of onervaren, mee moeten doen, strak navigeren, het herkennen van grond objecten en het maken van een perfecte doellanding, wat is er leuker?

Het is ook een prima gelegenheid om familie en vrienden eens kennis te laten maken met het sportvliegen. Ze kunnen een grote bijdrage leveren bij het herkennen van de foto’s en u kunt ze de schuld geven als u toch weer laatste geworden bent..

Kortom de Zilveren Vleugel, van harte aanbevolen!

Hans Faas en de Zilveren Vleugel ‘go a long way back’. Hans heeft de Zilveren Vleugel al vele malen gevlogen, heeft hem gewonnen in 2002, georganiseerd in 2003 en bemande in 2009 de inmiddels beruchte “controlepost G”.

06 juni 2023 - UTC 23:57

EHHV

Temp: 12.1°C
Grondtemp: 11.3°C
Wind: 15°/7kt
QNH: 1022hPa

Waarneming (LT): 06/07/2023 01:30:00

© buienradar.nl / KNMI EHHV.nl